In memoriam Neumann György (1947–2019)


A hetek csoportjában már csak négyen vannak

In memoriam Neumann György (1947–2019)

Neumann György százados, a 47. Pápa Harcászati Repülőezred vadászpilótája 1977-ben önként jelentkezett űrhajósnak. A „II-es rovat szerint alkalmas vadászrepülőnek” minősítéssel rendelkező repülőgépvezető az elsődleges kiválogatáson azonnal megfelelt. A terheléses orvosi vizsgálatokra 1977 júniusában vonult be a Magyar Néphadsereg Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetébe, Kecskemétre. Kiválóan teljesített a forgószékes vizsgálatokon, kerékpár-ergometrián, billenőasztalos terhelésen és a Hilov-hintás felmérésen is egyaránt jó tűrőképességűnek bizonyult. A klinikai vizsgálatokon – a fokozott követelmények szerint is – egészségesnek találták, így teljesítménye alapján, bekerült a „hetek” csoportjába, ugyanis a magyar űrhajósok orvosi kiválogatásának végén hét vadászrepülő kapott „Űrhajósnak alkalmas” minősítést. Ők alkották ezt a bizonyos „hetek” csapatát. Közülük bármelyikük lehetett volna az első magyar űrhajós, akár Neumann György is.

Neumann György (1947) Budapesten született, itt végezte el az általános és a középiskolát is. Az MHSZ-nél ismerkedett meg a repüléssel. 1966-ban felvételt nyert a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolára, ahol egy évig volt repülő hajózó növendék. A krasznodári repülő iskolán folytatta kiképzését, 1970-ben avatták hadnaggyá. Jó elméleti és szakmai felkészültségű és kiváló repülőtechnikájú pilótává vált. Az űrhajós kiválogatásra készített parancsnoki minősítés szerint repülési feladatait jó és kiváló minősítéssekkel teljesítette. 1975-ben elérte az „elsőosztályú elfogó vadász repülőgépvezető” minősítéshez szükséges követelményeket. Repülési feladataira minden nehézség nélkül előrelátóan és könnyedén készült fel. Kiváló minősítéssel teljesítette átképzését MiG-21MF-re. Ezen a típuson 1973-ban már a másodosztályú szintet is elérte. Nagyon szeretett repülni, repülési feladatait nagy önbizalommal teljesítette, térbeli tájékozódó képessége kiváló volt, ami növelte önbizalmát. Jól viselte a megterheléseket, a repülések utáni kifáradás, vagy túlfáradás tüneteit nála nemigen lehetett megfigyelni. Rendszeresen adott készültségi szolgálatot. Életvitelét a repülő szolgálati érdekeknek rendelte alá.

Az űrhajós kiválogatáson készült pszichológiai jellemzése szerint magas intellektusú, 122-es IQ-val rendelkező extrovertált személyiségű pilóta volt. Bátran vállalt vezető szerepet, konfliktusok nélküli kiegyensúlyozott személyiség jellemezte. A nehéz és megerőltető űrhajós kiválogatási vizsgálatokon fegyelmezetten viselkedett, emocionális labilitást nem mutatott.

Kiváló pilótától, bajtárstól és baráttól búcsúzunk. Emlékét megőrizzük!

(Remes)

In memoriam Neumann György